Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri

21/1/2017 tarihli 6771 sayılı Kanun ile Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda yapılan değişiklik ile Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine geçilmiştir. Yeni hükûmet sistemi ile birlikte Cumhurbaşkanlığı kararnamesi (CBK) adıyla yeni bir mevzuat türü oluşturulmuştur. CBK’nın genel özellikleri şu şekildedir:

1- Yürütmenin diğer düzenleyici işlemlerinden farklı olarak Cumhurbaşkanı Anayasa’da belirlenen yetki çerçevesinde herhangi bir kanuna dayanmadan ya da yasama organının onayı olmadan CBK’lar yoluyla düzenleme yapabilmektedir.

2- CBK’lar Cumhurbaşkanı’nın yürütme yetkisine ilişkin konularda çıkarılabilmektedir.

3- CBK’lar ile üst kademe kamu yöneticilerinin atanmalarına ilişkin usul ve esaslar; bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri, teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması; Devlet Denetleme Kurulunun işleyişi, üyelerinin görev süresi ve diğer özlük işleri; Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinin teşkilatı ve görevleri düzenlenebilmektedir.

3- Kamu tüzel kişiliği, kanunla veya CBK ile kurulabilmektedir.

4- Temel haklar, kişi hakları ve ödevleri, siyasi haklar ve ödevler CBK ile düzenlenememektedir.

5- Anayasa’da münhasıran kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda CBK çıkarılamamaktadır.

6- Kanunda açıkça düzenlenen konularda CBK çıkarılamamaktadır.

7- CBK’lar Anayasa, usulüne göre onaylanmış uluslararası anlaşmalar, kanunlar ve kanun hükmünde kararnamelere aykırı olamaz.

8- CBK’ların şekil ve esas bakımdan Anayasa’ya uygunluğu Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenir.