MASUMİYET KARİNESİ KİŞİ HAKKINDA KULLANILAN SÖZCÜKLERE ÖZEN GÖSTERİLMESİNİ DE GEREKTİRİR.

Anayasa Mahkemesinin, 01/08/2019 tarihli 30849 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, 2016/6038 Başvuru numaralı kararı: https://kararlarbilgibankasi.anayasa.gov.tr/BB/2016/6038

Kolluk tarafından sürdürülen soruşturma sırasında aile hâkiminin onayına sunulmak üzere şiddet uyguladığı iddia edilen kişi hakkında 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında tedbir uygulanmış, bu işlem süresi içerisinde aile mahkemesi tarafından onaylanmıştır. Bu karara karşı yapılan itiraz, itiraz mercii tarafından reddedilmiştir. Bu arada şiddet uyguladığı iddia edilen kişi hakkında soruşturma yapılmış ve hakkında takipsizlik kararı verilmiştir.

İlk kararı veren ve itirazı inceleyen aile mahkemesi kararlarında başvurucu hakkında şiddet uygulayan tabiri kullanılmıştır.

6284 sayılı Kanun’un terminolojisinde şiddet suç kavramından daha geniş bir anlam içermektedir. Şiddet uygulayan kavramının şiddet uygulamasa da uygulama tehlikesi bulunan kişileri de kapsayan teknik bir tabirdir. Somut olayın koşullarında şiddet uygulayan ifadesi kişinin takipsizlik kararına konu eylemi işlediği, yani suçlu olduğu ya da farklı şiddete yönelik eylemleri fiilen gerçekleştirdiği izlenimini doğurmaktadır.

Bu nedenlerle masumiyet karinesi değerlendirilirken hakkında kesinleşmiş bir mahkûmiyet kararı olmayan kişilerle ilgili olarak yapılan diğer yargılamalar sonucunda verilen mahkeme kararlarında geçen ifadelerin dikkatli ve özenli kullanılması, örneğin aile mahkemesi kararlarında şiddet uygulayan yerine şiddet uyguladığı iddia edilen, şiddet uygulama tehlikesi bulunduğu iddia edilen ya da aleyhine tedbir istenen gibi başka uygun tabirlerin kullanılması daha yerinde olacaktır.

Açıklanan gerekçelerle, kişi hakkında aile mahkemesince verilen tedbir kararında şiddet uygulayan tabiri kullanılması suretiyle Anayasa’nın 36. ve 38. maddelerinde güvence altına alınan masumiyet karinesinin ihlal edildiği sonucuna varılmıştır.