EK MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ

Anayasa Mahkemesinin (AYM) 28/03/2011 tarih ve E.99/51, K.63 sayılı kararında ek motorlu taşıtlar vergisi düzenlemesine yönelik iptal başvurusu, “deprem nedeniyle oluşan ekonomik kayıpların giderilmesi ve toplumsal dayanışmanın sağlanması gibi sosyal ve ekonomik koşulların zorunlu kıldığı nedenlerle, ek vergi getirilmesinde kamu yararının gözetildiği açıktır.” Gerekçesiyle reddedilmiştir.

AYM’nin 23/07/2003 tarih ve E.2003/48, K.76 sayılı kararında ise ek motorlu taşıtlar vergisi düzenlemesine yönelik iptal başvurusu, “Yasa’nın iptali istenen 1. maddesiyle 2003 yılı içinde alınan motorlu taşıtlar vergisi aynı yıl içinde aynı miktarda ek vergi adı altında ikinci kez alınmaktadır. Oysa, 197 sayılı Yasa gereğince 2003 yılı için motorlu taşıtlar vergisinin Vergi Usul Kanunu’na göre yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle zaten güncelleştirilerek alınmaktadır. Güncelleştirilen yeni miktar üzerinden 2003 yılında ikinci kez ek vergi tahakkuk ve tahsil edilmek suretiyle vergi yükü araç sahipleri aleyhine ağırlaştırılmakta, gelir ve kurumlar vergisi yükümlüleri gibi diğer vergi mükelleflerine de yansıtılmamaktadır. Bu durum, vergi yükünün dengeli, adil, ölçülü ve eşit dağılımını engelleyerek Anayasa’nın 73. maddesinde öngörülen vergilendirme ilkelerine aykırılık oluşturmaktadır. Yasa’nın genel gerekçesinde, ekonomik istikrarı sağlamak ve kamu borç stokunun azaltılmasını temin amacıyla bu düzenlemenin yapıldığı açıklanmakta ise de bunun olağanüstü koşulların zorunlu kıldığı haklı bir neden olarak kabulü mümkün görülmemiştir.” Gerekçesiyle kabul edilmiş ve yasal düzenlemenin iptaline karar verilmiştir.

AYM’nin ek motorlu taşıtlar vergisi düzenlemesini haklı gördüğü durum olağanüstü koşulların haklı kıldığı kamu yararıdır. AYM, bu son düzenlemeyi de bu açıdan değerlendirecektir.